Schrijver en docent creatief schrijven
 
Vijfde

Vijfde

Op de binnenkaft van het boekje met verzamelde kronkels van Simon Carmiggelt is een scheef geknipt etiket geplakt met daarop in schrijfmachineletters:

Misschien had iemand ‘gemeenteambtenaars’ willen schrijven en zich bedacht. De foute ‘a’ is nog zichtbaar onder de ‘r’ die een paar keer is overgetypt zodat ie vetter is dan de andere letters. Er bestond zeker nog geen Tipp-ex in 1954.

Tegelijkertijd met de schaatswedstrijden te Velsen vond in Friesland de tiende Elfstedentocht plaats die gewonnen werd door Jeen van den Berg. Maar dat had evengoed Anton Verhoeven kunnen zijn met wie hij nek-aan-nek ging in de eindsprint. Het geval wil dat ze 500 meter vóór de finish stopten met schaatsen, in de veronderstelling dat ze er al waren. Van den Berg had als eerste de vergissing door, krabbelde naar de eindstreep en zegevierde. Verhoeven werd vijfde.

Ik hoop voor hem dat er die dag een kroeg open was.