Theone Tekst

Korte verhalen schrijven (Ons Dorpshuis, Paterswolde)

25 januari, 8 en 22 februari, 8 en 22 maart en 5 april

Hoe schrijf je een kort verhaal? Waar begin je? Waar eindig je? En hoe hou je het kort? In deze schrijfcursus onderzoeken we verschillende technieken die je kunt gebruiken voor het schrijven van korte verhalen. Enige schrijfervaring is gewenst. Schrijf je weleens een verhaal? Of heb je eerder een schrijfcursus gevolgd, bijvoorbeeld mijn Basiscursus creatief schrijven? En ben je toe aan meer verdieping? Meld je dan snel aan via de Volksuniversiteit Zuidlaren.

Wat houdt de cursus Korte verhalen schrijven in?

Schrijven leer je door… te schrijven. Kilometers maken, dus! Dat ga je in deze cursus zeker doen, zowel in de les als thuis. Maar schrijven leer je óók door goed te lezen. Daarom bestuderen we verhalen uit de wereldliteratuur ter lering en inspiratie. Wat doet een schrijver precies? Welk effect heeft dat op jou als lezer? Wat gebeurt er als je een andere techniek of stijl toepast, of van jouw eigen gebaande schrijfpaadjes afwijkt? Ben je bereid om op avontuur te gaan?

Hoe ziet een les eruit?

Elke les behandelen we theorie die je direct in de praktijk brengt met een of meerdere schrijfoefeningen. Soms switchen we voor een oefening naar een ander genre, bijvoorbeeld poëzie, omdat je daar als prozaschrijver ook ontzettend veel van kunt leren. Tijdens de les maak je alvast een begin met de opdracht voor de volgende keer. Thuis lees je verhalen van bekende en minder bekende schrijvers ter inspiratie en werk je aan je schrijfopdracht die we de les erop samen bespreken. Ook besteden we aandacht aan hoe je constructieve feedback geeft op het werk van je medecursisten en hoe je zelf feedback vraagt en ontvangt.

Moet ik ook huiswerk maken?

Ja! Je krijgt na elke les een thuisopdracht mee die we in de volgende les, twee weken later, bespreken. Zo blijf je in het ritme en haal je het maximale uit jezelf en uit de cursus.

Wat kan ik na deze cursus?

Aan het eind van deze schrijfcursus:

  • heb je behoorlijk wat ‘schrijfkilometers’ gemaakt.
  • heb je je gereedschapskist aangevuld met praktische handvatten.
  • heb je nieuwe inzichten opgedaan en geoefend met een aantal schrijftechnieken.
  • weet je hoe je jouw creativiteit kunt (blijven) laten stromen.
  • kun je kritischer kijken naar je eigen werk en naar dat van andere schrijvers.

Aanmelden en betalen

Aanmelden en betalen doe je bij de Volksuniversiteit Zuidlaren. Heb je inhoudelijke vragen over de cursus, neem dan contact met mij op.