Theone Tekst

Cursus Kort verhaal (Dorpshuis de Til, Leek)

Maandag 4, 18 september, 2, 16, 30 oktober, 13, 27 november, 11 december 2023 van 19.00-21.30 uur

Welk perspectief kies je voor jouw verhaal en wat is het effect ervan op de lezer? Wanneer gebruik je dialoog? En waarom is het goed om vertellen en vertonen af te wisselen? In deze tweewekelijkse cursus onderzoeken we verschillende aspecten van het korte verhaal. Enige schrijfervaring is gewenst. Schrijf je weleens een verhaal? Of heb je eerder een schrijfcursus gevolgd, bijvoorbeeld mijn Basiscursus creatief schrijven? En ben je toe aan meer verdieping? Meld je dan snel aan!

Wat houdt de cursus Kort verhaal in?

Schrijven leer je door… te schrijven. Kilometers maken, dus! Dat ga je in deze cursus zeker doen. Maar schrijven leer je óók door goed te lezen. Daarom bestuderen we verhalen uit de wereldliteratuur ter lering en inspiratie. Wat doet een schrijver precies? Welk effect heeft dat op jou als lezer? Ook lees je de verhalen van je medecursisten, leer je constructieve feedback te geven en ontvang je zelf ook veel feedback. Reken erop dat je thuis ongeveer een dagdeel in de week bezig bent met deze cursus.

Hoe ziet een les eruit?

Elke les behandelen we een stukje theorie die je in de praktijk brengt met een schrijfoefening. Soms switchen we naar een ander genre, bijvoorbeeld poëzie, omdat je daar als prozaschrijver ook ontzettend veel van kunt leren. Thuis lees je verhalen van bekende en minder bekende schrijvers ter inspiratie en werk je aan je schrijfopdracht die we de les erop samen bespreken. Ook besteden we aandacht aan hoe je constructieve feedback geeft op het werk van je medecursisten en hoe je zelf feedback vraagt en ontvangt.

Moet ik ook huiswerk maken?

Ja! Je krijgt na elke les een schrijfopdracht waar je thuis aan werkt en die we in de volgende les, twee weken later, bespreken. Je leest ook de opdrachten van je medecursisten. Reken erop dat je een dagdeel in de week bezig bent met deze cursus.

Wat kan ik na deze cursus?

Aan het eind van deze schrijfcursus:

  • heb je behoorlijk wat ‘schrijfkilometers’ gemaakt.
  • heb je je gereedschapskist aangevuld met praktische handvatten.
  • heb je nieuwe inzichten opgedaan en geoefend met een aantal schrijftechnieken.
  • weet je hoe je jouw creativiteit kunt (blijven) laten stromen.
  • kun je kritischer kijken naar je eigen werk en naar dat van andere schrijvers.

Nog even alles op een rijtje

Data: 4, 18 september, 2, 16, 30 oktober, 13, 27 november, 11 december 2023
Tijd: van 19.00 uur tot 21.30 uur
Kosten: 8 lessen (tweewekelijks) van 2,5 uur: €242,-
Waar: Dorpshuis De Til in Leek
Aanmelden: De cursus gaat door bij minimaal 5 deelnemers. Wil je meedoen of heb je nog vragen? Stuur een mail naar theone@theonetekst.nl.